Повече от 50 процента от участници в анкета за насилието в спорта, посочват че са били свидетели на подмятания със сексуален характер или сексистки език

Над 50 процента от участници в анкета за насилието в спорта, посочват че са били свидетели на подмятания със сексуален характер или сексистки език. Това показват данните от проведеното он-лайн проучване сред 205 респондента на територията на страната на тема насилието, основано на пола в спорта в България и по-конкретно, сексуалното насилие в спорта. От участниците 31.2 процента са били свидетели на сексуално насилие или тормоз към свои съотборници или членове на друг спортен клуб. Повече от половината /51 процента/ отговарят, че сексуалният тормоз се е изразявал най-често в подвиквания, подмятания със сексуален характер или сексистки език. Данните показват широко разпространение на сексистки език в спортните среди у нас.  Физическият тормоз (насилие) под формата на сексуални докосвания също е широко разпространен:

  • Повече от 31 процента от респондентите са били свидетели на докосване/опипване на интимни части от тялото на свои съотборници без тяхно желание. От тях близо 11 процента са станали свидетели на внезапно целуване по устните на лица без тяхно желание.
  • Повече от 9 процента от респондентите са били свидетели на подтикване на лица към сексуален акт без тяхно желание.

Тези проценти показват широкото разпространение на физически форми на сексуален тормоз, които допълват вербалните. По отношение на обекта на сексуален тормоз и насилие, данните потвърждават тенденциите, идентифицирани в други подобни проучвания в европейски страни: най-чести обекти на сексуално насилие в спорта са жените. Съгласно резултатите от анкетата, в 71.9 процента от случаите на сексуално насилие или тормоз в спорта жертвата е била жена. Проучването показа, че в 7.8 процента от случаите, жертвата е била хомосексуален мъж. Подобни са данните – 7.8 процента от случаите, жертвата на които е била лесбийка, а в 4.7 процента от случаите, жертвите са били трансполови или интерсекс хора. Същият е процентът, в който жертвите са били хетеросексуални момчета/мъже. Над 3 процента от респондентите избират опцията „друг“, което означава, че жертвите са били различни от изброените по-горе групи. Това проучване показва моментна снимка на ситуацията с насилието, основано на пола в спорта в България и по-конкретно, сексуалното насилие в спорта.